Het Grote Geheim van de VS: Area 51

Hardnekkigheid
Officieel bestaat het gebied helemaal niet, maar het gebied waarover het hier gaat — gelegen in de Nevada-woestijn benoorden Las Vegas en bekend als Area 51 —, is eigendom van de Amerikaanse luchtmacht. Het meest dwaze dat daaraan is gekoppeld, is de hardnekkigheid waarmee zelfs de hogere echelons van de luchtmacht het bestaan ervan ontkennen, terwijl het al zo lang een publiek geheim is. Die houding is een gevolg van de ooit woedende ‘koude oorlog’, maar zelfs toen die allang over was, bleef men volharden in de starre ontkenning. Zoiets is zeer onverstandig, aangezien het een voedingsbodem vormt voor allerlei theorieën met betrekking tot buitenaardse toestanden. Lang is een deel van de VS-bevolking ervan uitgegaan dat in Area 51 ruimteschepen werden getest en het publiek daarom niet mocht worden geïnformeerd, aangezien de werkelijkheid, eenmaal toegegeven, voor grote paniek zou zorgen.

Testgebied
In werkelijkheid wordt het areaal gebruikt als testgebied voor wapens. De operaties die daar onder auspiciën van de geheime dienst konden worden doorgevoerd, hebben ertoe geleid dat de VS tijdens die koude oorlog qua arsenaal de overhand kon behouden. Tot in het jaar 2006 behoorden de trainingsprogramma’s van de US Air Force die daar werden gerealiseerd, in de hoogst denkbare categorie van geheimhouding.
In de documentaire die Arte-televisie op woensdag 27 mei — tussen 21:55 uur en 22:45 uitzendt — wordt de geschiedenis van Area 51 uit de doeken gedaan. De film is een Amerikaans-Russische coproductie uit 2008, tot stand gekomen onder regie van Dirk Pohlmann. Het verhaal wordt u gepresenteerd op het beeldformaat 16:9 met stereofonisch geluid.
Arte herhaalt deze documentaire binnen korte tijd twee keer: op zaterdag 30 mei, ’s middags om 14:55 uur en op dinsdag 16 juni, ’s ochtends om 10:50 uur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: