Magistrale Falstaff door Opera Zuid

Wervelende uitvoering
Zaterdagavond heb ik in de mooiste fin de siècle schouwburg van ons land — die van Groningen Stad — de voorstelling gezien van Verdi’s opera Falstaff, die alle, reeds hooggespannen, verwachtingen verreweg heeft overtroffen. De handeling en alle daarbij behorende parafernalia waren door de makers verplaatst naar de jaren vijftig van de vorige eeuw — een periode, vrij direct na de Tweede Wereldoorlog, waarin alles om verandering woelde, en gezag niet meer als iets vanzelfsprekends werd ervaren en werd gezien als een element waartegen men zich best mocht en volgens sommige individuen en groeperingen simpelweg moest, verzetten, daarmee qua aanzet vooruitlopend op de sfeer van het noodlotszwangere jaar 1968.


Ook Shakespeare’s figuur Sir John Falstaff verzet zich — geheel en al gericht op de eigen hedonistsche en narcistische verlangens — tegen heersende zeden en gewoonten en het resultaat daarvan is een leerstuk dat — via enkele stations — door Giuseppe Verdi van muziek is voorzien.
Een uitgebreid verslag met commentaar is vanaf heden te vinden op de fin de siècle website All art is quite useless van Rond1900.nl.
__________
Afbeelding
‘Teddyboy’ Fenton en zijn geliefde Nanette op de elektrische scooter. Foto tijdens de try out op donderdag 14 mei. (Foto: Deen van Meer.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: