Terra X-documentaire over het Morgenland — deel 2

Vooruitstrevendheid troef
In aansluiting op ons bericht van zondag 17 mei over de eerste aflevering van de driedelige Terra X-documentaire Morgenland van het Zweite Deutsche Fernsehen zij hier gewezen op de delen 2 en 3, die binnen goed drie etmalen zullen worden uitgezonden.
Op donderdag 21 mei — ook weer tussen 19:30 uur en 20:15 uur — volgt deel 2, Mit den Schwertern des Geistes. Zo omschreven de moslims zelf in de middeleeuwen het fenomeen van de samenhangende elementen kunsten en wetenschappen. In de tweede aflevering wordt — de titel geeft het al aan — nader ingegaan op de ontwikkeling daarvan: de architectuur van toen en andere uitingen van een sterk ontwikkeld kunstgevoel zijn de nog altijd fascinerende getuigen van wat er zich op dat gebied aan vooruitgang werd geboekt.
In de tijd dat Europa voor het overgrote deel was ondergedompeld in de duistere middeleeuwen, slaagden ontwikkelde moslims erin hun kennis en inzichten van dat moment beter aan te wenden en denkbeelden in praktijk te brengen. Zo ondernam men in het morgenland reeds pogingen om te vliegen, en bleek men ver voor ons westerlingen in staat een vorm van experimentele geneeskunde te ontwikkelen. In deze tweede aflevering komen de ontwikkelingen van de aangegeven aspecten van het leven aan de orde op drie verschillende continenten en in zes landen. Een prachtig voorbeeld van de sfeer die toen binnen de genoemde stroming heerste is de alom hoog geprezen Moorse cultuur die terug te vinden is in Spanje.
__________
Afbeelding: Getuige van de Moorse architectuur in Spanje: de grote moskee van Cordoba.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: