Speuren naar het oude goud van Jasons en Medea’s Colchis

Gelegen in twee staten
In de oudheid bestond de naam Colchis, die ook iets te betekenen had. Zowel in de klassieke Griekse mythologie alsook in het leerboek der oude geschiedenis dat in mijn schooltijd op gymnasia werd gebruikt, wordt die naam vermeld en wordt de staat met die naam omschreven als onmetelijk rijk. Deze staat voor een landstreek aan de oostkust van de Zwarte Zee, zowel in Georgië alsook in Turkije.

Arte-televisie presenteert op vrijdag 15 mei — tussen 19:00 uur en 19:45 uur; op documentairetijd, laten we maar zeggen — een film over het wetenschappelijke onderzoek dat wordt verricht naar sporen van Colchis: Die Goldfahnder — Auf der Suche nach dem Goldenen Vlies. Deze historische documentaire is dit jaar gereedgekomen en door de maker, Peter Prestel, voor het ZDF — het tweede Duitse publieke televisienet — gerealiseerd.

Medea, Jason en het Gulden Vlies
Duitse wetenschappers zijn op zoek gegaan naar het wetenschappelijk aanvaardbare bewijs dat zich in de genoemde streek in die twee landen sporen bevinden die spreken ten faveure van het bestaan, anno toen, van het rijk waar zich de fascinerende en fantastische geschiedenis van Medea en Jason — de laatste genoot bekendheid door zijn zoektocht naar het Gulden Vlies — zou hebben afgespeeld. De gevonden sporen zouden volgens die Duitsers aantonen dat zich achter het bekende verhaal anno toen ook een werkelijkheid bevond. Die sporen zouden het geheel van de verspreid voorkomende vertellingen wel eens nieuw en, misschen een deels ander, leven kunnen inblazen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: