Met acht armen en koppie koppie door het leven

Fascinerend
Arte-televisie heeft op donderdag 14 mei , des avonds tijdens het belangrijkste televisiemoment van de dag — tussen 20:15 uur en 21:00 uur — een documentaire over de inktvis op het programma staan. Dat werd wel tijd ook, aangezien we over tal van dieren — variërend van alledaags tot relatief zeldzaam, dan wel bedreigd met uitsterven — worden geïnformeerd via films, maar over de inktvis hoor en lees je — althans spontaan — weinig. Maar het dier dat geen echte vis is, fascineert toch menigeen: niet alleen doordat het bacht armen heeft die uit het hoofd groeien en daarnaast voorzien is van ogen welke aan die van de mens doen denken en tenslotte blauw bloed in de aderen heeft stromen, en alleen al dat begrip spreekt bij menigeen tot de verbeelding.


Documentaire uit 2006
De film, die thans door Arte zal worden uitgezonden, draagt de titel Tintenfische — Acht Arme mit Köpfchen. Die documentaire van Gisela Kaufmann is gerealiseerd in 2006, in opdracht van de Westdeutsche Rundfunk (WDR). Deze cephalopoden — dieren welker voeten in de kop ‘ontspringen’ — hebben de beschikking over een enorm scala aan mogelijkheden ter vermomming; zodanig zelfs dat er geen ander dier is dat daar tegenop kan. Binnen enkele seconden kunnen ze hun vorm en kleur aanpassen, en als het moet, kunnen ze snel uit het gezicht verdwijnen door in een wolk van de eigen inkt te vluchten. Sommige van hen — zoals de inktvis — zijn daarin zo intens bedreven dat ze, door het strak trekken van de huid, kleuren van de omgeving kunnen aannemen. Een betere camouflage is niet denkbaar.

Met prijzen overladen
Deze natuurdocumentaire — die een coproductie is van de Australische maakster, de WDR, Arte en ABC Television van het eigen continent van Gisela Kaufmann — is op tien festivals met een prijs onderscheiden, waaronder één voor de beste onderwaterfotografie.
De rolprent die op het beeldformaat 16:9 wordt gepresenteerd, zal nogmaals door Arte worden uitgezonden op donderdag 21 mei, in de middag vanaf 14:00 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Inktvis met acht armen.
2. Eenvoudiger type inktvis.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: